Zapraszamy na wyjątkowy spacer po Szczecinie

In 19 lutego, 2015

Już 22 lutego 2015 będą mieli Państwo okazję wybrać się na wyjątkowy spacer wokół Jeziora Szmaragdowego. Będą mogli Państwo poznać historię i tajemnice tego akwenu. Tego dnia również Zamek Książąt Pomorskich proponuje bezpłatne zwiedzanie Muzeum Zamkowego.

Jak informuje Zachodniopomorskie Stowarzyszenie Pilotów i Przewodników wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 22 lutego o godz.11: 00 na Placu Orła Białego, gdzie po powitaniu i występie artystycznym małych szczecinian, przewodnicy Stowarzyszenia rozpoczną oprowadzanie chętnych przygotowanymi trasami.

Trasy jakie zostały przygotowane do zwiedzania na ten dzień to:

Trasa nr 1
Kamienica Loitzów, Ratusz Staromiejski , Zamek Książąt Pomorskich, Baszta, Wały Chrobrego, Cerkiew.

Trasa nr 2
Pl. Orła Białego, Urząd Morski, Poczta na ul. Dworcowej, Kościół św. Jana Ewangelisty, Ratusz Staromiejski, Kamienica Loitzów, Zamek Książąt Pomorskich.

Trasa nr 3
Plac Orła Białego, Brama Portowa, Czerwony Ratusz, Poczta ul. Dworcowa, ul. Św. Ducha, Muzeum Historii Szczecina, Zamek Książąt Pomorskich.

Trasa nr 4
Muzeum w Ratuszu Staromiejskim, Brama Królewska, Cerkiew, Wały Chrobrego, Zamek, Plac Orła Białego

Trasa nr 5
Przejście koło Ratusza Staromiejskiego, Most Długi, Urząd Celny, Łasztownia, Stara Rzeźnia.

Trasa nr 6
Śladami autorskiej trasy najnowszej książki Michała Rembasa „Cuda na fasadach” prowadzić będzie sam autor, świeżo co wydrukowanej nowości wydawniczej.Liczba osób w grupie ograniczona , bilety do odebrania w namiocie informacyjnym.

Trasa nr 7
Szczecin z okien historycznego składu tramwajowego oraz miasto podziwiane podczas relaksującego spaceru. Będą obowiązywały bilety, które będą do odebrania w namiocie informacyjnym.

Trasa nr 8
Przejazd autokarem przez miasto na stadion Pogoni, tam niespodzianka! Planowane są trzy grupy do 55 osób każda. Bilety będą do odebrania w namiocie informacyjnym.

W programie zaplanowano również odwiedziny w:
• Trzech Gmachach Muzeum Narodowego w Szczecinie
• Urzędzie Miejskim*
• Urzędzie Morskim*
• Zameku Książąt Pomorskich, w ramach III MDPT wstęp wolny do Muzeum Zamkowego w godz. 11-14
• Katedrze św. Jakuba Apostoła
• Starej Rzeźni i Łasztowni*
• Akademii Sztuki
• Filharmoni*
• Trafostacji Sztuki
• Kościele św. Jana Ewangelisty, cerkwi prawosławnej św. Mikołaja
• Szczecinie z okien historycznego tramwaju.*
• Szczecinie autorską trasą „Cudów na Fasadach”*
• Stadionie Pogoni Szczecin wraz z niespodzianką*
*ograniczona liczba osób w grupie przy zwiedzaniu obiektów.

Obchody Międzynarodowego Dnia Przewodnika Turystycznego w Szczecinie zakończą się tradycyjnie koncertem organowym w katedrze o godz.14:30.

Źródło: Zachodniopomorskie Stowarzyszenie Pilotów i Przewodników