Wystawa – „Szczecin w czasach szwedzkich i pruskich”

In 10 grudnia, 2014

Muzeum Historii Szczecina, Oddziału Muzeum Narodowego w Szczecinie (ul. Księcia Mściwoja II 8 Ratusz Staromiejski na Podzamczu) w ramach kolejnej odsłony projektu eMeNeS_senior zaprasza 11 grudnia 2014 (czwartek), o godz. 12.00  na oprowadzanie po wystawie „Szczecin w czasach szwedzkich i pruskich”.  O historii miasta opowie Pan Jerzy Grzelak.
Wstęp  na wystawę jest wolny.

Jak informuje organizator wystawa „Szczecin w czasach szwedzkich i pruskich, przemiany w mieście do końca XIX wieku” przedstawia nowożytne losy miasta, opowiada o ważnych wydarzeniach, rozwoju gospodarczym, o lokalnym rzemiośle, a potem przemyśle oraz o ludziach związanych ze Szczecinem pod panowaniem szwedzkim, pruskim i niemieckim. Różnorodne wyroby rzemiosła – z cyny, ceramiki, srebra, dzieła sztuki sakralnej i świeckiej, obrazy, stare plany, ryciny i dokumenty ilustrują poszczególne etapy życia miasta, ukazują ważne przeobrażenia architektoniczne i urbanistyczne.