dsc_2460

Seniorallia – Dni Seniora już za nami!

In Listopad 2, 2016

Za nami pierwsze szczecińskie Seniorallia – Dni Seniora, które Fundacja Edukatio zorganizowała w dniach 29-30 października dzięki wsparciu z Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Społecznej ASOS 2014-2020.

Impreza odbyła się w październiku – miesiącu, w którym przypadają Europejski Dzień Osób Starszych oraz Europejski Dzień Seniora.

Seniorallia miały charakter wydarzenia otwartego, bez biletu wstępu mógł na nie wejść każdy Senior.

Impreza składała się z mini-targów oraz części prelekcyjno-wykładowej.
Seniorzy uczestniczyli w wykładach „Bezpieczny senior”, „Depresja czy smutek”, „W trosce o twoje stopy – rodzaje zmian, sposoby terapii i prawidłowa pielęgnacja”,  „Zdrowy tryb życia”, „Umysł jak wino: im dojrzalszy, tym lepszy! Fakty i mity odnośnie funkcjonowania ludzkiego umysłu”, „Cukrzyca – diagnostyka, samokontrola, leczenie”.
Podczas wykładów wywiązały się liczne dyskusje podczas których Seniorzy mogli rozwiać swoje wątpliwości na dany temat, poszerzyć swoją wiedzę.

W miłej atmosferze, przy smacznym poczęstunku Seniorzy mogli m.in. porozmawiać ze specjalistami, wykonać badanie EKG, zbadać skład masy ciała, dowiedzieć się jak zostać wolontariuszem i dzielić się swoimi życiowymi mądrościami np. z młodszym pokoleniem.

Serdecznie dziękujemy Państwu za tak liczne przybycie.

Zapraszamy do uczestnictwa w kolejnych zadaniach realizowanych przez Fundację Edukatio.

Poniżej krótka fotorelacja z Dni Seniora.

dsc_2406

dsc_2418