Obserwacje perseidów

In 10 sierpnia, 2015
Między 12 a 14 sierpnia przypada największe natężenie perseidów. Szczecinianie mogą je wspólnie podziwiać w czwartek, 13 sierpnia, wieczorem na Psiej Polanie w Parku KasprowiczaPodobnie jak w ubiegłym roku, do wspólnego podziwiania spadających gwiazd zaprasza mieszkańców szczeciński oddział Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii.
Wydarzenie odbędzie się na Psiej Polanie w Parku Kasprowicza, którą charakteryzuje duże zaciemnienie, mimo że znajduje się ona w samym centrum miasta. Start o godz. 21:00.

Poza deszczem meteorów członkowie PTMA pokażą chętnym również inne obiekty letniego nieba, m.in. gromady gwiazd, mgławice czy galaktyki. Tego wieczoru aż dwukrotnie widoczna będzie także Międzynarodowa Stacja Kosmiczna.

Organizatorzy wydarzenia zalecają zabrać ze sobą leżaki albo koce. Do obserwacji perseidów nie potrzebujemy żadnych specjalnych przyrządów. Zjawisko będzie widoczne gołym okiem.

asos_aktualnosci