Marsz Różowej Wstążki

In 16 października, 2014

asos_logo_kolor18 października (sobota) ulicami Szczecina przejdzie Marsz Różowej Wstążki, którego celem jest m.in. zwrócenie uwagi na badania profilaktyczne u kobiet a także poprawa wiedzy mieszkańców o zagrożeniach związanych z chorobą nowotworową.

Zbiórka chętnych uczestników Marszu, odbędzie się obok budynku Telewizji Polskiej (ul.Niedziałkowskiego 24) o godz. 11.00. Uczestnicy przejdą trasę wiodącą przez aleję Jana Pawła II i plac Grunwaldzki, aż do Placu Armii Krajowej. Na mecie, zlokalizowanej pod budynkiem Urzędu Miasta Szczecin, na wszystkich czekać będzie słodki poczęstunek oraz gorąca herbata.

Wydarzeniu towarzyszyć będzie mnóstwo atrakcji – m.in. najciekawiej wystylizowani na różowo uczestnicy Marszu zostaną wyróżnieni upominkami.

Na Placu Armii Krajowej od godz. 10.00 do godz.14.00 ustawiony zostanie Mammobus Zachodniopomorskiego Centrum Onkologii, w którym wszystkie zainteresowane kobiety w wieku od 50 do 69 lat, będą mogły wykonać bezpłatne badania mammograficzne.

W godz. od 12.00 do 14.00, w holu Sali Sesyjnej Rady Miasta Szczecin, zostaną wystawione stoiska informacyjno-edukacyjne. W tym miejscu będzie można nauczyć się od specjalistów, jak prawidłowo wykonywać kontrolne samobadanie piersi, a także porozmawiać z wyjątkowymi osobami.

Organizatorami Marszu Różowej Wstążki są Szczecińskie Stowarzyszenie Amazonek Agata, Lions Club Szczecin „Jantar” oraz Zachodniopomorskie Centrum Onkologiczne.