Koncert „Wiolonczele serca Europy”

In 9 października, 2014

W imieniu Muzeum Narodowego w Szczecinie oraz Stowarzyszenia Baltic Neopolis Orchestra serdecznie zapraszamy Panie 12 października (niedziela) o godz. 17.00, do Gmachu Głównego Muzeum Narodowego w Szczecinie (Wały Chrobrego 3) na koncert „Wiolonczele serca Europy” w ramach cyklu „Muzeum Muzyki”.

Energię słowiańskiej duszy, jej wrażliwość na piękno i emocje, potrzeba ekspresji i niepowstrzymane umiłowanie wolności odnajdziemy podczas koncertu „Wiolonczele serca Europy” w wykonaniu Visegrad Cello Quartet – zespołu wiolonczelistów z Czech, Polski, Słowacji i Węgier.

Podczas koncertu wykonane zostaną dzieła takich klasycznych mistrzów muzyki instrumentalnej, jak Fryderyk Chopin, David Popper czy Béla Bartók, ale również współczesnych twórców, których kompozycje zostały napisane specjalnie dla zaproszonych wiolonczelistów: Cello Quartet No. 1 „Višegradský” Romana Haasa i „Symphony for Four” Mirka Krajčego.

W koncercie wystąpi również Baltic Neopolis Quartet, który wykona utwór „Three pieces na kwartet smyczkowy” Ewy Fabiańskiej-Jelińskiej.
Bilety do nabycia w Gmachu Głównym Muzeum Narodowego w Szczecinie (od godz. 16, tj. godzinę przed koncertem).
Cena: 15 zł

Organizator: Stowarzyszenie Baltic Neopolis Orchestra, współorganizator: Muzeum Narodowe w Szczecinie
Koncert dofinansowany przez: Pomorze Zachodnie, Międzynarodowy Fundusz Wyszehradzki, Instytut Muzyki i Tańca